Teleclub with Thermal Buffers
MENU

practical info

Category Collective Places
Studio: BIZNA estudio (Madrid, Spain)
Authors: Rocío García Peña, Pedro Torres García-Cantó
Location: Soria, Spain
Program: Community development and social welfare, Cultural facilities, Food and accommodation facilities, Public space,
State: New construction
Video credits: Editing: BIZNA Estudio
Images: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Image credits: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

visual material

general aspects

The new Noviercas’ Teleclub is a meeting place located in the centre of a square. The two naves, main spaces, are set up on "L" shape to give it great flexibility. They can be used independently or together to even accommodate all the inhabitants at once. Sliders, mobile partitions and doors allow the extension of these main spaces towards the thermal buffers; interstitial spaces that, besides favouring the thermal behaviour of the building, generate a spatial relief by diluting the division between square and building, extending the activities towards the square. Providing multiple setups for common activities.

Thermal comfort has been a determining factor in shaping the building. On a cold winter context, the building is blinded to the north, to protect itself from the wind, and opens up to the south, to take advantage of the abundant solar radiation by the thermal buffers (SE and SO). Built by a polycarbonate skin that generates some living spaces with a fundamental thermal role: In winter, act as solar collector that preheat the air to minimize the thermal jump. In summer, they prevent overheating

Thanks to the buffers, the controlled openings and the skylight, a large amount of natural light is introduced giving them a welcoming warmth. It is reflected in the concrete of the in situ ribbed slabs and the continuous polished concrete floor, reinforces the geometry of the spaces. At night, the role of light is inverted and the polycarbonate turns the building into a lighthouse element that draws attention to the main meeting place of the town.

Considering surrounding Mudejar architecture, flat brick with a wide flush bond has been used in the lower part of the façade, till 2,7m high, configuring the walls on which the roof rests. This is understood as a "casing" resolved by mixed roof tiles whose linearity is prolonged and turned vertically by vertical bond bricks of the same colour to give homogeneity to the roof casing.

about the category

The new Teleclub Bécquer acts as a daily meeting place for the residents of Noviercas. It is located in the northeast of Soria, belonging to depopulated area called “The Empty Spain”. Under the generic program of “social and cultural centre” we found out a TELECLUB: a hybrid program that, starting in the 60’s, provided rural regions of Spain with their first access to television.

An incredibly interesting challenge: to develop a meeting place on the part of Spain where there are fewer people to gather. This is a fundamental role on a very fragile population context. Surprisingly, opposite to urban hybrids contemporarily developed in big cities, this project is an everyday hybrid: a meeting point, a bar, a bread and post delivery point, the place where you can read the newspaper, the place where parties, reunions, carnival and Christmas are celebrated…

The building through its architecture is able to bind all these scenarios together, giving many services to neighbours. Averting them to go to other towns to get these services that which help to consolidate it. In this community, boundaries between public and private are constantly blurred and this building sits on this interstitial diffuse space where those, prior, private celebrations (birthdays, New Year eves, etc…) happened relegating domestic spaces for extremely private events. And the building by its flexible architecture respond to day-to-day meetings needs while also allows extending its limits to host reunions and celebrations during weekends and holiday.

From cities the focus is usually divert from the country as if the complexity only belongs to urban chaos. Quite the opposite, unspectacular rural reality is also complex and demand high levels of understanding and commitment.

Rural context is incredibly vulnerable and intentions must go beyond helping, they should try to ensure not disturbing. Because, in some way, it contains the essence, the most basic recipe of living together.