Mediterráneo House
MENU
Personal Places

Mediterráneo House

Mexico City, Mexico Inca Hernández

practical info

Category Personal Places
Studio: Inca Hernández (Mexico City, Mexico)
Authors: Inca Hernández
Location: Mexico City, Mexico
Program: Housing, collective,
State: Renovation, extension, transformation
Video credits: Oscar Hernández
Image credits: Joao Morgado

visual material

general aspects

Mexico City is a historical setting with an enormous cultural and architectural heritage protected in its magical neighborhoods. Tacuba is one of them, this area has undergone social and urban transformations that have lasted to this day and where vestiges forged at different times can be found.

The project is developed in a house built in 1910 with eclectic French style. The main goal was to activate and revalue the ruin in order to respond to the necessities of the upcoming generation. Therefore, the restored house now allocated seven apartments, each of them configured in different and flexible spaces: loft, studio, familiar apartment and the penthouse.

The project intends to fusion what prevails and what is reborn through a linear connection between two eras. This connection is reflected at the entrance by a volcanic stone baseboard which surrounds the entire ground floor and functions as the foundation to lift what has resurfaced. A volume is raised up framing the sky in the existing main patio and portrays the arrangement of the old portals as a sequence of light and shadow. The project recovers the main features of the original construction. The main facade, the carved quarry from the balconies and lintels, the iron railings, large windows and the glass roof tiles.

The intervention generates a legacy that encourages the transformation of Tacuba to enhance and rescue its heritage value, by taking advantage of spaces in a sustainable way to give life to the neighborhood.

about the category

Each apartment acknowledges a different way of living, each of them configure a unique personal place. In the contemporary and complex world, we try to answer to the idea of how people should live outside the standard idea of housing related to traditional nuclear families. We created multifunctional spaces: to live, to rest, to work, to have dinner with friends. These personal spaces can be adapted by their inhabitants, their flexibility allows them to create different atmospheres without compromising their privacy. As a reaction to an over connected world, the project creates spaces of solitude and contemplation. The use of the natural light, with a traditional lattice, allows us to mitigate and diffuse it, in order to reach an aesthetic of isolation.